Page content

article content

Xylitol, het zoete wonder

Wat is Xylitol?

Xylitol is dé vervanger voor suiker. Het is een natuurlijke zoetstof die veel gebruikt wordt in snoep en kauwgom. Het meest bekend is wel de Xylitol Kauwgom van Miradent. In dit blog meer informatie over Xylitol. Wat is het en waarom is het goed om producten met Xylitol te gebruiken?

Wat is Xylitol?

Xylitol, ook wel het zoete wonder genoemd, is een stof met een aangename zoete smaak, vergelijkbaar met de zoetkracht van gewone suiker. Het grote voordeel is dat het veel minder calorieën bevat dan suiker. Xylitol wordt daarom als natuurlijk zoetstof gebruikt in veel producten.

Xylitol voorkomt gaatjes

Sterker nog. Niet alleen is Xylitol onschadelijk voor het gebit, ook wordt de stof actief ingezet bij preventieve mondverzorging. Uit diverse studies blijkt dat de stof een belangrijke bijdrage levert aan het tegengaan van carriers (gaatjes). Ook stimuleert xylitol de aanmaak van (antibacterieel) speeksel.

Zoetstof voor diabetici

Ook diabetici hebben baat bij deze natuurlijk zoetstof. Xylitol levert 40% minder calorieën die bovendien langzamer dan suiker in het lichaam worden opgenomen. Daardoor veroorzaakt het geen verhoging van de bloedsuikerspiegel en ontstaat geen hyperglykemie door onvoldoende insuline respons.

Waar komt Xylitol vandaan?

Xylitol 2Xylitol komt oorspronkelijk uit Finland. Daar werd het gewonnen uit de bast van berkenbomen. In eerste instantie was het een zoetstof voor diabetici, later werd het vooral als zoetstof voor kauwgom toegepast. De stof wordt nu op grote schaal geproduceerd, vooral in China.

Niet alleen de bast van berkenbomen bevat Xylitol. Het komt voor in groenten zoals bloemkool en in vruchten zoals pruimen, aardbeien en frambozen. Voor de massaproductie worden nu vooral de resten van maiskolven gebruikt.

Productie Xylitol kostbaar

Xylitol wordt nog steeds niet op grote schaal toegepast, ondanks de positieve werking. Dat komt het productieproces van Xylitol veel duurder is dan die van andere zoetstoffen of suikervervangers. De verwerking is omslachtig (zo moet het lang en met zeer hoge temperaturen verhit worden om de stof te winnen). Dat maakt het product ook duurder in gebruik.

Daarnaast, en dat is misschien wel belangrijker, verliest kauwgom die uitsluitend met xylitol gezoet is, zijn natuurlijke aroma na ca. 5 minuten. Voordeel is wel dat kauwgom die alleen gezoet is met xylitol al na 5 minuten zijn volle werking heeft gedaan en aantasting van het gebit door voedsel voorkomt. Studies wijzen uit dat kauwgom met uitsluitend xylitol het beste werkt.

Gebruik in Kauwgum

2337582 Miradent Xylitol kauwgom pepermuntEen ander groot voordeel van Xylitol is dat het zeer geschikt is als zoetstof voor kauwgum. Normale kauwgom bevat suiker, veel suiker. Suiker maakt niet alleen dik, suiker tast ook het glazuur van de tanden aan. Dat komt omdat de suikers worden omgezet in een zuur dat de tanden aantast. De toegevoegd Xylitol aan kauwgum daarentegen wordt bij consumptie nauwelijks omgezet in zuur en is daarom veel minder schadelijk voor het gebit dan andere zoetstoffen.

Klik hier voor het overzicht van de Xylitol producten.


Bronnen: Dr. med. dent. Deborah Horch

Remko Smaak
Het is met bijzonder veel passie dat ik mij dagelijks verdiep in hoe wij apotheken beter kunnen ondersteunen bij het adviseren van hun patiënten met alledaagse kwaaltjes. Dit vertaalt zich vervolgens in producten die doen wat ze beloven, toegankelijk zijn en zeer gemakkelijk in gebruik. Met veel enthousiasme motiveer ik heel Eureka Pharma om zich in te zetten voor één ding: "Het verbeteren van het welzijn van iedereen waar wij mee in aanraking komen."