Page content

De heilzame werking van Gember

article content

De heilzame werking van Gember

Gember, hoe gezond is dat?

Gember is heel gezond. U als apotheker weet dat natuurlijk. Gember hoort bij de Aziatische, Indische en Arabische cultuur, maar wordt steeds meer in de westerse wereld (h)erkend als uitstekend middel bij gezondheidsklachten. Hierbij een blog over de gember eigenschappen en hoe u uw patiënten over het gebruik van gember kunt adviseren.

Ginjer Original - Gember plantGember wordt al duizenden jaren gebruikt in Azië. In de keuken, maar ook vanwege de medicinale eigenschappen. De gemberplant groeit in tropische en subtropische gebieden en wordt tegenwoordig vooral in India verbouwd. Alleen de hoofdwortels die onder de grond zitten worden gebruikt. De Indonesische benaming voor gember is “djahé”.

Gember wetenschappelijk bewezen

Wetenschappelijk onderzoek wijst op de pijnstillende eigenschappen van gember. Gember is een ontstekingsremmer. (Wikipedia: Gember werkt als remmer van cyclooxygenase (COX) en lipoxigenase, wat resulteert in een remming van de aanmaak van leukotriënen en prostaglandines).

Bouwstoffen van gember

De meest belangrijke bouwstoffen van gember zijn gingerol, shogaol en zingiberene. Deze stoffen hebben anti-oxidante eigenschappen die je lichaam helpen te beschermen tegen hart- en vaatziekten en kanker. In gember zitten ook vitamines, mineralen, water, eiwitten, koolhydraten en vezels. De vitaminen die je in gember aantreft, zijn B1, B2, B6, en vitamine C. De mineralen zijn natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Wanneer kunt u gember adviseren?

De literatuur leert ons dat gember een ruime inzetbaarheid heeft. Bij misselijkheid en maagklachten veroorzaakt door reisziekte, menstruatie of zwangerschap. Het wordt ook ingezet bij misselijkheid veroorzaakt door chemotherapie. Tevens:

  • Stimuleert de spijsvertering
  • Tegen opgeblazen buik
  • Zorgt voor meer speekselaanmaak, waardoor voedsel beter wordt verteerd
  • Bevordert de eetlust
  • Bevordert de stoelgang
  • Bij buikkrampen en winderigheid

Vanaf nu is Gember beschikbaar in 3 galenische vormen

Lemon Pharma is de eerste producent die gemberproducten in drie varianten aanbiedt: als krachtige druppels, pastilles en kauwgom. De populaire pittigheid van gember wordt gecombineerd met milde sinaasappel. Zo voldoet de gemberserie aan de bekende Lemon Pharma-functionaliteit van smaak, gebruikersvriendelijkheid en kwaliteit.

Ontdek hier het volledige gamma.

Remko Smaak
Het is met bijzonder veel passie dat ik mij dagelijks verdiep in hoe wij apotheken beter kunnen ondersteunen bij het adviseren van hun patiënten met alledaagse kwaaltjes. Dit vertaalt zich vervolgens in producten die doen wat ze beloven, toegankelijk zijn en zeer gemakkelijk in gebruik. Met veel enthousiasme motiveer ik heel Eureka Pharma om zich in te zetten voor één ding: "Het verbeteren van het welzijn van iedereen waar wij mee in aanraking komen."